Целта на решението да се отмени диверсификацията на доставките на

...
 Целта на решението да се отмени диверсификацията на доставките на
Коментари Харесай

Николов: Отмяната на диверсификацията на ядрено гориво цели да продължим да зависим от руското

  " Целта на решението да се анулира диверсификацията на доставките на нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй “ е България да продължи да бъде подвластна от съветското. "

 

Това съобщи някогашният енергиен министър Александър Николов в отговор на сегашния длъжностен енергиен министър - Росен Христов пред bTV.

 

„ Двата блока на АЕЦ „ Козлодуй “ и зависят напълно на 100% от съветското нуклеарно гориво. Проектът, който стартира 2019 година, е труд на разнообразни екипи, разнообразни хора, на Агенция по нуклеарно контролиране и така нататък Той включва две благоприятни условия. Не може да се приказва, че има доста американски и европейски компании, които доставят в употреба нуклеарно гориво “, добави той.

 

 Едната от тези компании е „ Уестингхаус “ и оперативният екип е бил на среща в АЕЦ „ Козлодуй “, изясни Николов.

 

„ България следва да диверсифицира нуклеарното си гориво най-малко на 50% от 2024 година Целта това да се анулира е България да продължи да бъде подвластна от съветско нуклеарно гориво, нищо повече. Имаше среща в Козлодуй. Аз съм участвал на тази среща и на срещата беше оперативният екип на „ Уестингхаус “. В процедурата трябваше да се резервира екип, който да подсигурява диверсификацията на България и да подсигурява независимостта “, сподели той.

 

Според него на някого „ пречи, че българската енергетика може да е самостоятелна “. „ Има експлицитна уговорка, която загатва, че без лицензиране от страна на АЯР и съблюдаване на всички ограничения за сигурност България не може да има каквито и да е отговорности. Не може да има каквато и да е доставка на нуклеарно гориво. На някой пречи това, че българската енергетика може да е самостоятелна и може да не зависи от един съответен снабдител “, разяснява някогашният министър на енергетиката.

 

 Той изясни, че работата по диверсификацията върви от дълго време. " Трябваше Агенция за нуклеарно контролиране и АЕЦ " Козлодуй " да продължат работата си, която тече към този момент повече от 3 години. Това, което се пробвам да кажа, е нещо доста просто.

Когато човек с мандат от 2 месеца си разрешава да вземе решение, което ще има 5 години резултат напред във времето - Дали това е обикновено, в случай че това би трябвало да се мери в пари - е ужасно ", добави Николов.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР